Sebastian Jansson – triathlete
Sebastian Jansson har tränat triathlon i Väsby SS Triathlon i 5 år. Han är född 2003 och fyller snart 15 år. Han skulle kvalificera sig för att tävla i paratriathlon om möjligheten fanns för honom. ITU (Internationella Triathlon Unionen) anordnar paratriathlon med världscuptävlingar på elitnivå och det är en paralympisk gren sen 2016. Men i Sverige finns i nuläget inga nationella triathlontävlingar för aktiva med funktionsvariationer.
Tävlar mot andra utan motoriska funktionsnedsättningar
Väsby Triathlon har bedrivit barn- och ungdomsträning sedan 2013 och Sebastian har varit med sedan det började. Att sätta ord på vad som fysiskt skiljer honom från andra ungdomar i hans egen ålder är inte helt oproblematiskt.
-Jag har en försvagad vänstersida, säger Sebastian.
Under de fem år Sebastian tränat triathlon har han hunnit med att delta i ett tiotal triathlontävlingar. Hittills har han inte mött någon medtävlande som deltagit på samma fysiska villkor som han själv. Han har högt satta mål och planerar att fortsätta tävla och hitta nya utmaningar.
Skadan han har är medfödd och triathlonträningen har bidragit till att bygga upp hans styrka och uthållighet.
– Triathlon har hjälpt mig bli starkare och få självförtroende, säger Sebastian.
När han var yngre hade han stora svårigheter att röra både vänsterben och vänster arm. Han fick bära skenor för att stödja sin arm och sitt ben. En operation i armen hjälpte honom dock mycket. Denna operationen fick han vid 6 års ålder.
-Man satte in en spik i handleden för att stabilisera den. Sen tog de bort spiken och jag fick gå med gips, berättar Sebastian.Idag är spiken och gipset borttaget och allt som är kvar är ett litet ärr. Vänsterarmen har blivit mycket bättre efter operationen, menar Sebastian.
Att behöva prata om sin funktionsvariation
-Jag kan tycka att det är tråkigt ibland när personer undrar. Men om någon frågar berättar jag. Det jag ogillar… det värsta jag vet är om någon frågar: Är det något fel på dig?
På tävlingar och läger är det aldrig något problem med frågvisa människor, enligt Sebastian. Alla vet vem han är. Triathlon är trots allt en tämligen liten sport och man lär känna sina medtävlande ganska fort då man börjar tävla.
Stort fokus på simningen
Simning är den del av triathlon som är mest utmanande för honom. På tävlingar i hans åldersklass är simdistansen 400 meter och det går väldigt fort när startskottet väl ljuder. För att kunna bli snabbare tränar Sebastian mycket simteknik. Isättningen med vänster arm är inte riktigt vad han skulle önska att den var. Löpningen funkar bra trots att han haltar ibland. Sebastian löptränar tillsammans med de andra ungdomarna i gruppen utan problem. Sebastians pappa, Henrik är ett fantastiskt stöd för honom. Han är inte bara trygghet utan också en av tränarna för ungdomarna i Väsby Triathlon. Han känner och förstår honom. Han vet hur mycket han kan pressa Sebastian och han vet när Sebastian måste få göra något annat. Målet just nu för Sebastian är att förbättra sin simtid.
När Sebastian inte tränar ägnar han mycket tid och energi åt skolan. Matematik och svenska är roliga ämnen – och så idrott så klart. Han går i en välfungerande skola i Kungsängen och han trivs bra i skolan. Han är väl medveten om att han måste få bra betyg så att han kan komma in på den gymnasieutbildning han helst vill gå på. Den utbildning han vill komma in på efter grundskolan är Triathlongymnasiet RIG i Motala.
Om möjligheten gavs någon gång i framtiden att tävla i paratriathlon skulle han definitivt göra det. Det krävs att fler personer med funktionsvariationer får upp ögonen för sporten och vill börja tävla i triathlon för att tävlingar i paratriathlon ska kunna organiseras även i Sverige. Triathlon är en individuell sport där alla kan tävla på sina villkor. För att det ska bli möjligt för en tävlingsarrangör att arrangera en klass för personer med motoriska funktionsnedsättningar måste det finnas triathleter!
Väsby SS Triathlon vill kunna ta emot fler barn och ungdomar med funktionsvariationer men har idag inga nya personer med funktionsvariationer som önskar få börja träna. Vi vet inte heller var vi ska börja rekrytera fler barn och ungdomar med funktionsvariationer. Att det går bra att träna och tävla i triathlon med funktionsvariationer, det är det ingen tvekan om – det har Sebastian bevisat!